Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Konferencija OEBS-a o bezbednosti novinara: Zaštita novinara je prioritet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 05. 2024.

Autor: Jelena Marković Izvor: UNS

Konferencija OEBS-a o bezbednosti novinara: Zaštita novinara je prioritet

U organizaciji Misije OEBS-a, u Podgorici je održana regionalna konferencija o bezbednosti novinara u jugoistočnoj Evropi na kojoj je zaključeno da se ne sme tolerisati i normalizovati ugrožavanje sigurnosti novinara, kao i da se pitanje zaštite novinara i medijskih radnika mora postaviti kao prioritetni zadatak.

Konferenciju je otvorila predstavnica OEBS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro rekavši da ukoliko novinari zbog ugrožene bezbednosti budu odustajali od profesije, demokratija će umreti. 

„Nije normalno da novinari budu ubijani, napadani, hapšeni. To ne smemo tolerisati. Moramo prevazići ovaj strašan problem koji ima veliki uticaj na pluralizam, jer vidimo da veliki broj novinara odustaje od profesije, previše im je teško. Sa težinom njihovog posla suočavaju se i njihove porodice“, rekla je Ribeiro.

Ona je istakla da je „naša obaveza da zaštitimo novinare, da im pružimo sve preduslove neophodne da obavljaju profesionalno svoj posao. Ne možemo prihvatiti da novinari budu ubijani i napadani samo zato što su novinari. Oni su potrebni društvu“, istakla je Ribeiro.   

O bezbednosti novinara govorili su ministarka kulture i medija u Crnoj Gori Tamara Vujović, suosnivač lista „Dan“ i direktorka Fondacije Duško Jovanović Slavica Jovanović, univerzitetski profesori Nikos Panagiotu i Dinko Gruhonjić, kao i predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever. 

Kolege iz regiona na konferenciji su podelili sa kakvim se bezbednosnim problemima suočavaju u obavljanju svog posla. 

Istaknuto je da je bezbednost novinara ključna za slobodu medija i demokratiju, ali i ukazano na važnost redakcija kojima mora biti prioritet bezbednost svojih zaposlenih. Predočeno je i da postoji potreba za većom solidarnošću među kolegama. 

U okviru konferencije održana je radionica o digitalnoj bezbednosti sa namerom da pomogne medijskim profesionalcima da osmisle strategije i protokole za smanjenje rizika od sajber napada, kao i da im ukaže na načine zaštite njihovih podataka, uređaja i komunikacije. 

Takođe, novinarima su predstavljene i inicijative i prakse za zaštitu digitalne i psihološke sigurnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi